Misteri Kehilangan Bala Terbongkar 2

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: GoMalaysian
Tajuk: Bahagian 2: Penjara Bala Yang Tanpa Besi (Part 2: Bala’s Prison Without Bars)

Sumber Gambar: Malaysiakini

Bala telah dipaksa untuk menandatangani Surat Sumpah Kedua dan diikat untuk dihantar ke luar negeri. Sejak itu mereka telah “mengikatnya” dengan ketat dan mengawal segara kenyataannya. Dia mengetahui kini dia bagai hidup dalam penjara; meskinpun penjara itu tanpa besi dan mangga, namun hidupnya bagai dipenjarakan…..

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Q 23. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. Deepak telah memberi arahan kepada Dinesh supaya menempah sebuah bilik di Hotel Hilton, KL Sentral. Saya telah pergi dengan ASP Suresh ke rumah saya di Rawang untuk menemui isteri saya dan menjelaskan kepadanya apa yang telah berlaku. Saya bimbang dengan keselamatan keluarga saya. Deepak telah memberitahu saya bahawa saya perlu untuk menarik kembali surat sumpah pertama saya dan kemudian meninggalkan negara ini bersama dengan keluarga saya. Saya terkejut dengan apa yang berlaku. Saya sudah menjangka bahawa saya akan ditangkap dan diinterogasi selepas menyatakan surat sumpah pertama saya tapi saya tidak menjangka keluarga saya akan terancam jadi saya belum sedia untuk semua ini. Disebabkan penglibatan Datuk VIP ini, saya menyedari situasinya sangat serius.

Q 24. Pukul berapakah anda tiba di rumah selepas meninggalkan The Curve?

A. ASP Suresh dan saya tiba di rumah saya sekitar pukul 2:00 pagi itu. Saya menjelaskan kesemua kejadian kepada isteri saya dan berkata kepadanya bahawa kami harus berkemas dan berangkat dari Malaysia pada hari itu juga, kerana saya telah diperintahkan untuk berbuat demikian. Saya juga memberitahunya untuk menolak ke jabatan imigresen pagi itu supaya memohon pasport untuk anak saya dan mengemaskini pasportnya. Saya telah menyuruh seorang teman saya yang bernama Christopher untuk menjemput mereka pada pukul 8:30 am dan menghantar mereka ke jabatan imigresen Pusat Damansara pagi itu dengan barangan mereka.

Q 25. Ke mana kau pergi selepas ini?

A. ASP Suresh kemudian mengantar saya ke tempat di mana dia telah “membakar kabel” supaya dia dapat menyuruh para pekerjanya untuk memindahkan barangan tersebut ke dalam lori 3-tan. Kami kemudian pergi ke Hilton Hotel di KL Sentral.

Q 26. Pukul berapakah anda tiba di Hotel Hilton?

A. Kami sampai di Hotel itu sekitar 3:00 am. ASP Suresh telah menanya Dinesh tentang nombor bilik. Deepak dan Dinesh berjumpa dengan kami di lobi dan kemudia kami semua pergi ke bilik itu. Saya telah diberitahu sebelum ini bahawa saya dan keluarga saya akan dihantar ke Hong Kong. Saya memberitahu mereka bahawa saya tidak mahu dihantar ke Hong Kong malah saya lebih suka jika dihantar ke Chennai. Deepak bersetuju. Dia kemudian cuba untuk menyediakan sebuah jet peribadi untuk saya. Hal ini terpaksa dibatalkan ketika kami menyedari kami akan harus melalui jabatan imigresen di lapangan terbang. Deepak kemudian mencadangkan kami pergi ke Singapura dengan jalan darat, kemudian terbang ke Bangkok dan kemudian ke Chennai. Aku bersetuju. Mereka kemudian terus memberitahu saya tentang betapa seriusnya surat sumpah pertama saya dan saya harus menarik balik kerana mereka tidak dapat menjamin apa-apa yang mungkin berlaku jika kata sepakat kami telah gagal. Dinesh akhirnya pulang untuk rehat.

Q 27. Apa lagi yang anda membincangkan ketika dalam bilik hotel?

A. Deepak menceritakan bagaimana beliau telah menjadi teman baik dengan Rosmah sejak dia mengunjungi kedainya di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Dia tidak membenarkan saya tidur ketika dia sedang mencerita.

Q 28. Apa lagi yang berlaku pagi itu?

A. Dinesh kembali ke hotelnya. Sekitar 7:45 am seseorang telah menghantar salinan surat sumpah ke-2 ke hotel. Deepak pergi ke lobi untuk menerima surat sumpah itu selepas menerima panggilan telefon. Beberapa ketika kemudian seorang Pesuruhjaya Sumpah tiba. Dia adalah seorang lelaki berbangsa Melayu. Saya diminta untuk menandatangani surat sumpah itu di hadapan Pesuruhjaya Sumpah ini dan dia mengesahkan tanda tangan saya. Dia bertanya adakah saya tahu di mana pejabatnya dan saya menafikan. Dia kemudian memberitahu Deepak supaya memberitahu di mana pejabatnya kepada saya ketika dalam perjalanan ke Prince Hotel. Aku tidak diberi kesempatan untuk membaca isi kandungan surat sumpah tersebut.

Q 29. Adakah anda tahu bahawa anda akan dibawa ke Prince Hotel?

A. Ya. Deepak telah memberitahu saya bahawa dia akan mengadakan sidang akhbar di Prince Hotel pagi itu dan dia akan memastikan saya diwakili oleh seorang peguam. Dia memberitahu saya supaya tidak perlu bimbang dan saya tidak perlu mengatakan apa-apa saja, biarlah peguam menjelaskannya dalam sidang akhbar itu.

Q 30. Pukul berapa anda meninggalkan Hilton Hotel?

A. Kira-kira 8:45 am. Deepak, Dinesh dan aku meninggal bersama-sama. Saya dan Dinesh meninggalkan tempat itu dengan kereta BMW Dinesh sementara Deepak pula meninggalkan tempat itu perseorangan. Dinesh tidak memberitahu saya di mana terletaknya pejabat Pesuruhjaya Sumpah itu.

Q 31. Pukul berapa anda tiba di Prince Hotel?

A. Kami tiba di Prince Hotel sekitar pukul 9:15 am dan memandu menuju ke tempat letak kereta di mana kami akan menerima arahan yang lebih lanjut dari Deepak dimana dia telah tiba di tingkat bawah saat itu. Akhirnya Dinesh menerima panggilan telefon dan dia telah menemani saya ke lif yang akan membawa kami ke satu tempat yang kelihatan seperti lobi di tingkat atas.

Q 32. Adakah anda berjumpa dengan sesiapa di kawasan lobi itu?

A. Ya. Deepak sedang menunggu di lobi ini dengan seoranga lelaki berbangsa India. Lelaki India ini bernama Mr Arunampalam, seorang peguam. Peguam tersebut memberitahu saya supaya saya hanya mendiamkan diri ketika dalam sidang akhbar yang telah diatur di lobi utama. Dia menyuruh saya supaya tidak bercakap dengan wartawan walau apapun situasi pada masa itu kerana dia akan menjawab kepada wartawan. Deepak kemudian memberitahu Arunampalam supaya tidak menjawab lebih daripada 3 soalan daripada wartawan yang sedang menunggu di bawah dan menyerahkan beberapa salinan surat sumpah ke-2 kepada para wartawan.

Q 33. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. Pada pukul 10:00 am Mr Arunampalam dan saya telah turun ke lobi utama dengan lif di mana kami akan bertemu dengan kira-kira 4 atau 5 wartawan. Mr Arunampalam bercakap dengan mereka dan mengedarkan salinan surat sumah ke-2 kepda mereka. Dia memberitahu wartawan bahawa saya telah dipaksa untuk menandatangani surat sumpah yang pertama dan saya sekarang ingin menarik balik surat sumpah pertama. Dia tidak menjawab sebarang pertanyaan daripada para wartawan.

Q 34. Dimanakah Deepak dan Dinesh ketika sidang akhbar?

A. Saya fikir mereka telah meninggalkan hotel kerana mereka tidak menyertai sidang akhbar dengan kami.

Q 35. Apa yang berlaku selepas sidang akhbar?

A. Mr. Arunampalam kemudian menghantar saya kembali ke hotel Hilton dengan keretanya. Dia menurunkan saya di lobi bawah dan saya tidak pernah melihatnya lagi.

Q 36. Adakah anda bersetuju Mr Arunampalam sebagai peguam anda dalam sidang akhbar?

J. Tidak. Aku belum pernah bertemu dengan peguam ini sebelum ini. Deepak-lah yang mengupah peguam itu untuk mewakili saya di sidang akhbar. Aku tidak pernah memberitahu kepadanya apa yang harus dikatakan. Semua ini dikawal oleh Deepak dan bukan saya.

Q 37. Apa yang anda lakukan sebaik saja tiba di Hilton Hotel?

A. Saya kembali ke bilik dan mengetuk pintu. Deepak dan ASP Suresh ada di sana. Aku menunggu di dalam bilik sementara Deepak sedang membuat panggilan telefon kepada Ms Wong yang saya rasa setiausahanya. Rupa-rupanya dia yang menemani isteri dan anak-anak saya di pusat imigresen Pusat Damansara untuk membantu isteri saya dengan aplikasi dan pembaharuan pasport. Deepak memberikan RM20, 000.00 dalam Hong Kong dolar kepada saya. Dia memberitahu saya bahawa dia telah menyediakan sebuah van pelancong untuk menghantarkan saya dan keluarga saya ke Singapura dan menaiki pesawat ke Bangkok.

Q 38. Pukul berapa anda meninggalkan Hilton Hotel?

A. Pada pukul 1:00 pm Deepak menerima telefon dari Ms Wong memberitahu kepadanya pasport telahpun selesai jadi saya meninggalkan Hotel Hilton dengan van yang dibawa oleh seorang pemandu berbangsa India. Van ini kemudian menghantar saya ke pusat imigresen Pusat Damansara. Pemandu itu bercakap dengan Ms Wong ketika dalam perjalanan dan menerima arahan dimana saya akan bertemu dengan isteri dan anak-anak saya. Ketika kami tiba di pusat imigresen Pusat Damansara, saya bertemu dengan isteri dan anak-anak saya dan kami memasukkan semua barangan ke dalam van dan meneruskan perjalanan kami ke Singapura.

Q 39. Apa yang terjadi ketika anda tiba di Singapura?

A. Pemandu berhenti di imigresen Malaysia di tambak dan kita semua terpaksa keluar daripada van untuk memberikan pasport kami di kaunter. Tidak satu pun daripada pasport kami dicap. Kami kemudian meneruskan perjalanan melintasi tambak ke imigresen Singapura yang telah mengecap pasport kami. Selepas selesai di imigresen, kami dihantarkan ke Lapangan Terbang Changi.

Q 40. Apa yang berlaku di Lapangan Terbang Changi?

A. Saya menukarkan sedikit wang Singapura supaya saya boleh menelefon Deepak untuk mengetahui penerbangan kami ke Bangkok. Deepak mengatakan tiket kami di kaunter SilkAir. Saya pergi ke kaunter tiket dan menerima tiket kami. Kita semua kemudia dalam penerbangan ke Bangkok yang meninggalkan Singapura pada sekitar 8:00 pm.

Bersambung

Bahagian 1: Misteri Terbongkar

Sumber: http://www.malaysia-today.net/

Terjemahan: http://gomalaysian.blogspot.com/

Advertisements

Posted on November 21, 2009, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: