1511: Nor Yakcop ‘buta pekak’ di Pulau Pinang

sumber : wargamarhaen.blogspot.com

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Jingga 13 menyelar kenyataan yang amat memalukan dan tidak bertamadun oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamad Yakcop di Tasek Gelugor, Pulau Pinang semalam selepas merasmikan Projek Usahawan Gemilang dengan menyatakan bahawa negara akan kembali ke era tahun 1511, dengan agenda bumiputera tidak lagi diwujudkan, sekiranya Barisan Nasional (BN) kalah pada pilihan raya umum ke 13.

“Jingga 13 benar-benar kesal bagaimana seorang menteri boleh mengeluarkan kenyataan yang menunjukkan kebodohan, tidak matang, memalukan serta tidak realistik apabila menganggap bahawa negara akan kembali ke zaman feudal pada tahun 1511 jika Pakatan Rakyat memerintah Putrajaya,” kata Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa.

Baginya, Nor Mohamad benar-benar ‘buta dan pekak’ serta menafikan segala fakta apabila cuba membandingkan bahawa negara akan kembali ke zaman penjajahan sepertimana Francis Light dan Alfonso Albuqaque.

Katanya, sedangkan negeri yang beliau keluarkan kenyataan tersebut iaitu Pulau Pinang di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat yang terbukti mampu mengurus tadbir negeri dengan tersangat baik, malah diakui oleh Laporan Ketua Audit Negara serta memberikan keutamaan kepada Melayu dan bumiputera serta tanpa membelakangi kaum-kaum lain.
Menurut Fariz, kemampuan kerajaan negeri Pakatan Rakyat termasuk Selangor, Kedah dan Kelantan terus membangun dan mampu mengurus tadbir negeri dengan sangat baik dan tidak menjadi keterbelakang malah memberikan keutamaan kepada bumiputera serta lebih mengutamakan ketuanan rakyat.
“Jingga 13 mendesak agar Tan Sri Nor Mohamad Yakcop menjawab melibatkan kes Setiausaha Politik beliau yang dituduh  melibatkan pengubahan wang haram RM2.13 juta,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, adalah amat menghairankan jika beliau yang sebelum ini sebagai Timbalan Menteri Kewangan 2 tidak mengetahui berkaitan aktiviti haram yag dilakukan oleh Setiausaha Politik beliau.
Katanya lagi, kebimbangan dan kerisauan terhadap Pakatan Rakyat yang semakin mendapat sokongan rakyat sehingga menggunakan sentimen perkauman dan mengeluarkan fakta yang terlalu dangkal dan memperlihatkan kebodohan.

Advertisements

Posted on May 15, 2012, in Isu Semasa and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: