Tahaaluf siyaasi: Bukti Pas ada pendirian

Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin

SHAH ALAM – Keputusan Pas untuk mengkaji semula tahaaluf siyaasi (kerjasama politik) dalam PR bersama PKR dan DAP membuktikan parti itu mempunyai berpendirian.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, ia adalah tindakan baik untuk melihat keberkesanan parti itu dalam pakatan tersebut.

Menyokong kenyataan Ketua Pemuda Pas, Nasruddin Hasan bahawa tahaaluf siyaasi haram dilaksanakan sekiranya mendatangkan kemudaratan, Asri berkata, ia adalah satu tindakan wajar.

“Ini adalah satu tindakan yang bagus dalam mengatakan pendirian Pas. Ini juga membuktikan mereka sentiasa menyemak kedudukan parti itu dalam PR.

“Bagi saya, semakan ini juga bagus untuk mereka lihat sendiri sama ada kewujudan Pas dalam PR lebih berkesan untuk berperanan dalam politik di negara ini,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata, jika penilaian membuktikan tahaaluf siyaasi yang dijalankan selama ini tidak menepati syarat dan bercanggah dengan garis panduan yang ditetapkan, mereka perlu buktikannya sebelum membuat keputusan.

“Mereka perlu buktikan supaya kita dapat menilai semula sama ada ia hanya satu andaian atau perkara yang nyata,” katanya.

SINAR HARIAN

Advertisements

Posted on September 17, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: