PENDUDUK KAMPUNG MUTIARA RESAH, TINDAKAN KERAJAAN NEGERI JADI TANDA TANYA

image

Demikian luahan dukacita dan keresahan penduduk Kampung Mutiara, Batu Feringghi ketika menerima kunjungan Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang pada 23 Julai 2015 lepas yang diketuai oleh Naib Ketua Pemuda, Ir Ahmad Rafaei Ahmad Rashid.

Menurut Ketua Penerangan Pemuda Sdr Ahmad Safwan, tindakan susulan yang diusahakan Dewan Pemuda PAS Negeri ini adalah untuk merealisasikankan usaha keras yang telah dilaksanakan oleh Tn Iszuree Ibrahim, Tn Saiful Lizan Md Yusoff serta beberapa AJK Lajnah Tanah negeri yang lain sejak tahun 2009 apabila berlaku Bailif 1 Mahkamah disamping memastikan masyarat Pulau Pinang khususnya menyedari permasalahan sebenar yang terjadi.

Hasil daripada perbincangan dan lawatan ke perkampungan ini, sebanyak 149 buah rumah dengan kapasiti 996 penduduk bakal kehilangan tempat tinggal sepertimana NOTIS KELUAR bertarikh 09 Julai 2015 mengarahkan penduduk mengosongkan tanah terbabit dengan segera samaada secara sukarela atau kekerasan sebelum 23 Julai 2015.

Menurut Tn Saiful Lizan, AJK Lajnah Tanah Negeri memaklumkan keseluruhan penduduk yang menjadi mangsa ini adalah nelayan-nelayan yang telah dipindakan setelah rumah-rumah mereka dipersisiran pantai diambil untuk dijadikan pusat peranginan. Isu ini telah dibawa ke Mahkamah dan sehingga hari ini masih belum dapat diselesaikan disebabkan paksaan keluar tanpa sebarang pampasan setelah lama mereka teroka dan duduki perkampungan ini.

Rata-rata penduduk menjalani kehidupan seperti biasa dan tetap mempertahankan tanah dan rumah ini walaupun pada asasnya pihak pemilik tanah berhak untuk memiliki dan tidak membayar apa-apa pampasan.

Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang akan berusaha memastikan rakyat mendapat pembelaan sewajarnya dengan segala ruang lingkup yang ada dan kini adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dipilih rakyat dengan janji-janji manifesto agar persoalan dimanakah usaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekarang atas permasalahan ini terjawab.

‘Cakna Masalah Rakyat’
Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang

Jom Like & Share pages DPPNPP:
https://m.facebook.com/DewanPemudaPasNegeriPulauPinang

image

image

image

image

image

image

Advertisements

Posted on July 27, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: